BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday 25 October 2009

Hobi... (^_^)

Ni la antara hobi diri ini.. mengumpul resepi dan kadang2 mencuba resepi baru...=)
Hee.. sekadar nak berkongsi resepi menarik yang pernah dicuba dan yang belum dicuba..
Kepada sahabat-sahabat yang bakal mendirikan rumah tangga, yang belum mendirikan rumah tangga, yang lelaki mahupun perempuan...cubalah resepi ini untuk mempelbagaikan hidangan hari-hari yang indah.. hik.. nampak sangat diri ini suka makan..=) makan pun sebahagian besar daripada hobi diri ini.. terimalah koleksi resepi dari diri ini untuk anda semua...hurm.. terutamanya buat yang teristimewa..yang bakal posting tu ye.. ambik resepi ni buat bekalan..hehe..

MaSaKaN NaSi & Mee


~MeeHooN SoTo~
 
BAHAN-BAHAN:
  • 1 ekor ayam (jangan dipotong)
  • 1 bungkus mihun (dicelur)
  • 20 ketul begedil
  • 3 tangkai daun bawang }  dihiris
  • 3 tangkai daun sup         }
  • 200 gm taugeh
  • garam dan air secukupnya
BAHAN-BAHAN (A)
YANG PERLU DIKISAR:
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan halus
  • 1 sudu kecil jintan kasar
  • 1 sudu kecil lada putih
  • 2 batang serai
  • 15 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji buah keras
  • sedikit lengkuas, halia dan kunyit hidup
BAHAN SOS KICAP:
  • 12 - 15 biji cili padi
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1 sudu kecil gula pasir
  • 1 ulas bawang putih
  • Celurkan cili padi dengan kuah soto dan kisar dengan bawang putih.
  • Campurkan kicap dan gula
CARA MEMBUATNYA:
  • Masukkan bahan(A) dalm periuk yang berisi air secukupnya.
  • Masak hinggan mendidih
  • Masukkan ayam dan rebus hingga empuk.
  • Angkat dan toskan
  • Siat siatkan daging ayam
  • Tulang tulang ayam dimasukkan ke dalam periuk rebusan
  • Masukkan garam secukup rasa dan biarkan mereneh (mendidih di atas dapur perlahan-lahan)
  • Bila menghidang, masukkan sedikit mihun ke dalam mangkuk
  • Bubuhkan isi ayam, bergedil , daun bawang, daun sup, taugeh dan bawang goreng.
  • Tuangkan kuah soto secukupnya dan bubuhkan sos kicap

~Mee BaNDuNg~
 
BAHAN-BAHAN:
  • 500 gm mi kuning - dicelur
  • 300 gm daging - dipotong
  • 300 gm daging ayam - dipotong
  • 300 udang
  • 200 gm taugeh
  • garam dan minyak masak
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 5 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 1 mangkuk stok ayam
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar kacang tanah - ditumbuk halus
  • 1 biji limau kasturi
  • 1 biji telur
  • Sedikit sawi, cili merah, daun sup dan daun bawang - dihiris
CARA MEMBUATNYA:
  • Panaskan minyak masak dalam periuk
  • Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing
  • Masukkan stok ayam - biarkan mendidih
  • Masukkan sos tomato, soso cili, sos tiram dan garam - biarkan mereneh perlahan-lahan
  • Masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi dan  telur 
  • Masak selama lebih kurang 2 minit
Cara menghidang:
  • Masukkan mi dan taugeh ke dalam mangkuk
  • Tuangkan kuah panas hingga penuh
  • Bubuh cili merah, limau kasturi dan daun bawang
~Mee KaRi~
 
BAHAN-BAHAN:
  • 350 g (5 cawan) mi kuning - dicelur dan ditoskan 
  • 200 g isi kerang
  • 150 g isi udang
  • 250 g dada ayam - dipotong kecil
  • 600 g (6 pokok) sawi dipotong kecil dan dicelur
  • 200 g taugeh - dicelur
  • 200 g (2 keping) tauhu - dibakar dan dipotong dadu
  • 500 ml (2 1/2 cawan) santan cair -diperah drp 1/4 biji kelapa
  • 650 ml  (3 1/4 cawan) air
  • 30 g (3 ulas) bawang merah   }
  • 10 g (2 ulas) bawang putih     } ditumbuk lumat
  • 20 g (2 cm) halia                      }
  • 40 g (4 sudu makan) rempah kari dijadikan pes
  • 3 sm kayu manis
  • 3 biji bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 300 g (2 biji) tomato
  • 5 g (2 kpg) asam keping
  • 10 g (3 tangkai) daun kari
  • 15 g (3 tangkai) daun ketumbar - dihiris
  • 20 g (2 sudu makan) minyak sayuran
  • 3 g (1/2 sudu teh) garam
CARA MEMBUATNYA:
  • Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang,pelaga,bawang merah,bawang putih dan halia sehingga kuning atas api rendah
  • Masukkan pes rempah kari dan daun kari. Tumis hingga harum
  • Masukkan ayam dan gaul dengan rata.
  • Masukkan sedikit air.
  • Tutup dan masak di atas api sederhana selama 5 minit
  • Masukkan udang dan kerang
  • Masukkan asam keping, santan dan air. Biarkan ia mendidih
  • Masukkan garam. Biarkan ia masak beberapa minit.
  • Masukkan tomato kemudian tutupkan api
  • Untuk menghidangkannya, masukkan mi, taugeh, sawi dan tauhu di dalam mangkuk.
  • Kemudian tuangkan kuah yang panas keatasnya
~Mee HaiLaM~
 
BAHAN BAHANNYA:  
  • 1/2  kg. mee kuning 
  • 1/4 kg daging ayam dan daging  lembu 
  • 10 ekor udang (sedang) 
  • 3 ulas bawang putih ( ditumbuk) 
  • 3 ulas bawang merah ( ditumbuk) 
  • 1 sudu besar cilibo 
  • 1 ikat sawi hijau 
  • 1 potong kobis 
  • 1/2 batang lobak merah 
  • 1 bungkus 'baby corn' 
  • 2 tangkai daun sup dan daun bawang 
  • 2 biji limau nipis 
  • Sos cili  dan sos tomato 
  • Kicap 
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air 
CARA  MEMBUAT  
  • Ayam dan daging direbus bersama 4 cawan air. 
  • Tumis bawang (putih dan merah) yang telah ditumbuk sehingga naik baunya. 
  • Kemudian masukkan cilibo dan kacau hingga garing. 
  • Masukkan udang dan rebusan daging serta ayam tadi. 
  • Tambah garam, ajinomoto serta sedikit gula (secukup rasa). 
  • Masukkan lobak merah,'baby corn' dan kobis. 
  • Masukkan pula sawi dan mee. 
  • Tuangkan sos cili dan sos tomato ke dalam ramuan tadi. 
  • Tuangkan pula tepung jagung yang telah dibancuh bersama air dan kacau. 
  • Akhir sekali masukkan kicap dan gaulkan sehingga masak. 
  • Untuk menghidangnya, taburkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta hirisan limau nipis.
~Mee WaNTaN~
 
 BAHAN-BAHAN:
  • 300 gm mi wantan
  • 150 gm dada ayam
  • 2 tangkai sawi
  • 1 mangkuk stok ayam
  • 5 ulas bawang merah }   ditumbuk
  • 1 ulas bawang putih   }
  • 2 sudu kecil kicap air
  • 2 sudu kecil kicap pekat
  • 1 sudu kecil gula pasir
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan
  • 1/2 sudu kecil sercuk lada sulah
  • sedikit minyak masak
CARA MEMBUATNYA:
  • Mi wantan direbus dengan air panas hingga lembut
  • Angkat dan toskan
  • Dada ayam direbus dan disiat-siat
  • Sawi dicelur dengan air panas dan sedikit minyak masak
  • Panaskan minyak masak dalam kuali
  • Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing
  • Masukkan stok ayam, kicap cair, kicap pekat, sos tiram, minyak bijan dan serbuk lada sulah.
  • Masak hingga mendidih
  • Cara menghidang:
             Bubuh mi wantan, sawi dan daging ayam di dalam mangkuk 
             Tuangkan kuah panas keatasnya.
~NaSi AYaM~

BAHAN-BAHANNYA  
  • 1 kg. ayam
  • 3 cawan beras
  • 3 cawan air
  • 5 biji cili merah
  • 2 biji tomato
  • 4 sudu makan majerin
  • 5 kelopak daun salad
  • 2 biji timun
  • 1 potong limau nipis
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 3 cm. halia
  • * kicap masin
  • * kicap manis
  • *(ditumbuk dan digaul bersama kicap masin dan manis)
CARA MEMBUATNYA
  • Ayam dibersihkan kemudian masukkan ke dalam periuk bersama dengan air, sedikit halia dan 2 ulas bawang putih (yang telah diketuk)
  • Masukkan juga garam secukup rasa
  • Bila telah mendidih dan empuk ayamnya bolehlah disesuaikan rasanya kemudian diangkat dan ketepikan
  • Beras dibasuh dan toskan airnya sehingga kering
  • Pijarkan majerin dalam sebuah kuali setelah itu masukkan beras tadi sambil dibalik-balikkan dua tiga kali
  • Tuangkan separuh air rebusan ayam tadi ke atas beras sambil digaul-gaulkan hingga rata
  • Setelah itu masukkan ke dalam sebuah periuk lain dan tanaklah seperti memasak nasi biasa
  • Ayam yang diketepikan tadi digaulkan bersama *halia dan bawang putih yang ditumbuk bersama kicap tadi
  • Perap selama setengah jam
  • Air rebusan ayam yang separuh lagi dijadikan sup
  • Ayam yang telah diperap, digoreng hingga garing
  • Cili merah ditumbuk lumat, masukkan sedikit air perahan limau nipis serta gaulkan garam dan gula secukup rasa (sos nasi ayam)
  • Potong timun, tomato dan daun salad hidangkan bersama nasi dan sup
MaSaKan LauK IsTiMeWa
 
AyaM GoRenG BeRMaDu
 
Bahan-Bahanya
1 ekor ayam
1 hingga 2 sudu botol kicap air
minyak masak
garam
sedikit gula
Bahan Ditumbuk Halus
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
Cara
Bersihkan & potong sederhana kecil daging ayam. Goreng daging tersebut & jangan garing. Angkat & toskan. Panaskan sedikit minyak & goreng bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Kacau & masukkan madu lebah, kicap cair & gula. Bagi mendapatkan kuah yang banyak masukkan sedikit air. Biarkan mendidih barulah dimasukkan daging ayam yang telah digoreng . kacau & biarkan hingga masak. Angkat & hiaskan dengan daun salad & tomato yang dihiris ketika menghidang.

UdaNg MaSaK SoS



Bahan – Bahanya
1 kg udang galah digoreng
1 senduk kecil cili boh
1 botol cili sos
½ botol cili sos
3 sudu besar gula pasir
sedikit minyak masak
garam secukup rasa
Bahan-Bahan Untuk Ditumis
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
Cara Membuatnya
Panaskan minyak & tumis bahan yang telah ditumbuk. Kemudian masukkan cili boh kacau & dibiarkan seketika barulah dimasukkan cili sos & tomato sos. Masak hingga mendidih barulah dimasukkan udang galah yang telah digoreng. Ahkir sekali masukkan gula & garam secikup rasa . angkat & masukkan dengan tomato & salad.


AyaM PeRCiK 
 

Bahan-Bahan
½ inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
10 biji buah keras
1 sudu teh halba
3 biji cili hidup
1 biji kelapa ( ambil 4 cawan santan )
1 ekor ayam ( anggaran 1 kilo )
10 batang serai ( dititik )
2 ½ lengkuas ( ditiik )
sedikit garam
sedikit gula
Cara
Bersihkan ayam & jangan dipotong. Masak santan bersama bahan yang digiling . Masukkan serai & lengkuas yang dititik. Masukkan garam & gula apabila santan pecah minyak masukkan ayam & biarkan ¾ masak & angkat. Bahan ayam tadi & direnjis dengan lebihan santan.



 ReNDaNg DaGiNg PeDaS


Bahan-Bahan
½ kg daging lembu
120 gm cili kering
10 gm halia
30 gm lengkuas
250 gm bawang besar dikisar
20 gm bawang putih dikisar
7 batang serai dikisar
3 cawan santan
100 gm kerisik
5 helai daun limau purut
garam secukup rasa
70 ml minyak masak
1 ikat daun kunyit dihiris halus
30 gm cuka makan
Cara Membuatnya
Daging dipotong –potong mengikut citarasa & dibersihkan. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang dikisar hingga garing & masukkan daging. Kacau perlahan supaya serata masakannya. Masukkan santan , daun limau purut, garam, gula & daun kunyit & kacau hingga kering. Masukkan kerisik & kacau lagi setelah masak bolehlah diangkat.



DaGinG MaSaK PruNe 


Bahan-Bahan
600 gm daging ( potong ikut suka )
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 inci halia
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar cili boh
½ kotak buah prune (buang biji)
Bahan-bahan lain
5 sudu besar tomato sos
1 sudu besar browning
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak sapi
Caranya
Gaulkan semua bahan-bahan yang digiling dengan daging. Masukkan tomato, browning & kicap pekat. Lepas itu perapkan selama sejam. Siapkan periuk & masukkan 4 sudu besar minyak sapi & tumiskan bawang besar & masukkan daging perap tadi . Masak sehingga daging empuk , baru masukkan gula.


IKaN GoReNg BeRLaDa


Bahan-Bahan
3 ekor ikan bawal
1 sudu teh kunyit
secubit garam
sedikit cuka
minyak untuk mengoreng
6 biji cili merah
4 biji tomato
1 labu bawang merah
4 biji tomato
1 labu bawang besar
garam secukup rasa
sedikit gula
Cara Membuatnya
Ikan digoreng , tomato , bawang besar & cili merah ditumbuk kasar. Panaskan minyak & tumis bahan yang ditumbuk masukkan garam & gula secukup rasa sehingga keluar minyak barulah dimasukkan ikan . Kacau supaya ikan & kuah tadi sebati.




 IKaN KeLi LeMaK CiLi PaDi


Bahan-Bahan
3 ekor ikan keli
2 liter santan
200 gm bawang merah (ditumbuk)
2 batang serai
50 gm cili padi dimesin
4 keping asam gelugor
2 biji tomato
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa
Cara
Ampurkan santan, cili padi & bawang merah yang telah dimesin bersama serai , serbuk kunyit & ikan. Masak dengan api yang sederhana & sesekali kacau supaya santan tidak pecah minyak. Bila mendidih masaklah asam keping & garam bila ikan sudah masak masukkan tomato .

@
1 ekor ikan keli
20 biji padi ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
1 biji kelapa diambil santan
1 biji bacang muda dicincang
garam secukup rasa




 Ni nak tambah ckit lagi... ReSePi CINTA...

BAHAN-BAHANNYA
  • 1 tin cerita
  • 2 keping hati yang masih muda
  • 1 mangkuk besar pengertian
  • 2 tin keimanan kepada Tuhan
  • 2 biji tomato pengharapan
  • 1 mangkuk keyakinan
  • 1/2 sudu cemburu
  • 1 mangkuk perjodohan
  • cubitan mesra, serta gurauan sepatutnya (secukup rasa)
CARA - CARANYA :
  • Mula - mula bukakan tin cerita dan keluarkan isinya.
  • Potong kedua-dua keping hati dan letakkan ke dalam mangkuk pengertian untuk mencegah daripada pertukaran perasaan.
  • Tuangkan kepercayaan dan pengertian.
  • Kemudian letakkan ke dalam mangkuk perjodohan, dihiaskan dengan potongan cemburu dan cubitan sesuka hati masing- masing.
  • Campurkan tomato pengharapan dan disusun untuk hiasan.
  • Letakkan ia ke dalam mahligai yang indah supaya ianya tercegah dari penggodaan.
  • Canpuran ini lebih manis rasanya jika masa itu dilalui dengan  sefahaman kedua-dua belah pihak keluarga.

        Jumlah perbelanjaan: Mengikut kemampuan kedua-dua keping hati.
        Masanya: Darah Muda
        Resepi ini boleh dicuba bila bila masa sahaja asalkan cukup bahan-bahannya.

0 comments: